Un baiat sarea in sus si in jos pe o trambulina in fata casei sale intr-o zi. Nu facea sarituri deosebite ci se concentra doar pe balansul sus-jos. Era interesant de privit focusul si controlul lui, stiind ca acel copil fusese diagnosticat recent cu tulburari de tip autist. Pentru el, balansul pe trambulina era tocmai miscarea de care avea nevoie in acel moment al zilei. De fapt, baiatul isi antrena corpul si mintea.
Autismul este o tulburare care afecteaza 1 din 88 de copii, dintre care 1 din 54 sunt baieti. Stiinta si cercetarea fac eforturi continue in incercarile de a afla mai multe despre tulburarile complexe de dezvoltare a creierului. Potrivit organizatiei Autism Speaks (o resursa pentru persoanele si familiile care traiesc cu autism), ASD (autism spectrum disorder – termen general pentru tulburarile de tip autist) poate provoca „dificultati in interactiunea sociala, comunicarea verbala si non-verbala si comportamente repetitive.” Persoanele cu astfel de tulburari pot fi oriunde si pot prezenta de la talente academice exceptionale pana la dizabilitati semnificative care nu le permit sa traiasca independent.
Copiii și adultii invata cum sa trateze simptomele asociate tulburarilor de tip autist, astfel incat cei care sunt in aceasta situatie sa poata functiona mai bine in scoala si societate. Diagnosticul precoce este unul dintre modurile (dacă nu cel mai important mod) de a ajuta un copil facand mediul lui mai puțin confuz sau provocator. Cu un diagnostic stabilit, copiii pot incepe educatia si terapia, oferindu-le instrumentale necesare pentru a reusi.
Deoarece simptomele autismului variaza, planul de tratament al unui individ probabil nu va fi la fel ca al altor persoane cu autism. Terapia trebuie sa inceapa cat mai devreme, chiar de la varsta de 2 ani. Aceasta terapie se adreseaza tulburarilor de vorbire, limbaj si dezvoltarii fizice in cazul in care creierul are nevoie de mai multa stimulare pentru dezvoltare. Familiile sunt adesea parte a interventiei. Interventia poate include faza de grup pentru practicarea interactiunilor sociale, utilizarea tehnologiei pentru construirea vocabularului sau echipamente pentru a ajuta la reglarea sensibilitatii senzoriale.
In functie de nevoile copilului, o trambulina elastica poate fi inclusa ca parte a terapiei lor. Exista 2 tipuri de terapii care ar putea utiliza o trambulina. Terapia fizica se adreseaza dezvoltarii abilitatilor motorii, in special a celor care ii vor ajuta pe copii sa fie productivi si activi in viata si terapia de integrare senzoriala care ii ajuta sa-si imbunatateasca tonusul muscular, echilibrul și coordonarea.
Terapia de integrare senzoriala ofera celor cu autism capacitatea de a procesa informațiile senzoriale, inclusiv miscare, atingere, miros, vedere si sunet. Potrivit organizatiei Autism Speaks, trambulina elastica este una dintre piesele de echipament pe care un terapeut le poate folosi pentru a ajuta copiii sa-si imbunatateasca modul prin care creierul acestora proceseaza si organizeaza informatiile oferite de miscarea fizica.
Un copil cu autism se poate ,,lupta’’ cu interpretarea semnalelor proprioceptive. Acest lucru inseamna ca acesti copii au dificultati in a interpreta senzatiile primite de la muschi, articulatii, ligamente sau tendoane. In cazurile in care copiii sunt hiposenzitivi la atingere, acestia aplica in mod constant elemente sau o presiune prea mare atunci cand scriu sau coloreaza. O trambulina le poate permite sa utilizeze miscarea in moduri adecvate prin balansul in sus si in jos. Trambulina poate de asemenea sa trezeasca corpul si mintea inainte de a incepe un proiect sau o sarcina.
O alta lupta pentru un individ cu autism poate fi interpretarea semnalului vestibular. Acest lucru inseamna ca indivizii cu autism pot sa fie hipersenzitivi sau hiposenzitivi la miscare si echilibru. Fie ca au nevoie de senzatii puternice si au probleme in a sta pe scaunele lor sau au nevoie de a lucra la mentinerea echilibrului, o trambulina este o modalitate ideala de a le oferi activitatea de care au nevoie pentru dezvoltarea senzoriala. Trambulina elastica este buna pentru miscari ample, pentru dezvoltarea muschilor de la picioare si tonifierea abdomenului plus ca este un mod distractiv de a lua o pauza de la sarcinile mai putin active.
Un copil cu autism poate avea nevoie, de asemenea, de un mijloc de a face fata stresului sau anxietatii. In unele cazuri, ei cauta anumite senzatii cu scopul de a se calma. In cazul trambulinei, un model mare in aer liber sau un model mic de interior ofera miscarea necesara destresarii inainte de a ajunge la un colaps complet. Folosirea trambulinei poate fi, de asemenea, o recompensa pentru o sarcina sau obiectiv indeplinit.
Trambulina elastica este recomandata de mai multe organizatii si profesionisti din domeniul autismului, sindromului Asperger si ASD. E recomandat ca familiile care au copii cu autism sa aibe o trambulina in curtea lor. Pentru utilizarea in interior, o mini-trambulina elastica este ideala intr-o camera senzoriala sau poate face parte din camera unde va fi folosita cel mai mult. Clasele concepute pentru elevii cu nevoi emotionale sau comportamentale pot avea o mini-trambulina personala pentru acestia sau isi pot trece acest echipament pe lista lor de dorinte.
Ideal ar fi ca in centrele de recuperare si terapie specifica acestor tulburari sa existe trambuline elastice pe care copiii sa le poata utiliza in mod corespunzator.
O trambulina este distractiva pentru intreaga familie si promoveaza miscarea fizica iar, pentru persoanele cu autism, aceasta poate fi un factor important in dezvoltarea creierului lor. Echipamentul poate fi o parte a terapiei in curs de desfasurare sau un mijloc de a face fata tensiunilor si provocarilor pe care autismul le poate da. Trambulina elastica reprezinta o sansa de a satisface nevoile speciale ale unui copil cu autism, fie ca e intr-un mediu specializat, fie ca e in mediul familial.
Sursa: Facts from AutismSpeaks.Org and the Indiana Institute on Disability and Community.