Cum sa faci din sport un obicei

alergare


Uneori duci o adevarata lupta cu tine cand vine vorba de a face miscare fizica regulat. Iti spui ca vei incepe antrenamentele de maine, dar cand ziua de maine devine azi, ce scuze iti mai gasesti?
A invata cum sa faci din exercitiile fizice un obicei este esential pentru a te mentine in forma si a te simti bine fizic si psihic. Deci, cum facem pentru a gasi placere in miscarea fizica consecventa? De ce se lupta unii oameni sa-si gaseasca motivatia pentru sport in ciuda beneficiilor imediate?

Specialistii declara ca gasirea motivatiei pentru exercitii fizice este usoara pentru prima data. Problema apare de obicei atunci cand trebuie sa ne motivam pentru a face ceva din nou si din nou. Daca trebuie sa va convingeti sa faceti exercitii fizice in fiecare zi, probabil ca nu va functiona tot timpul. Desi exista beneficii imediate ale exercitiilor fizice( de ex. cum ar fi imbunatatirea dispozitiei), multe dintre aceste beneficii sunt obtinute prin implicarea pe termen lung in activitati regulate. Aceasta inseamna ca motivatia se bazeaza pe o alegere consecventă de a face miscare, fata de alte optiuni potential mai tentante. Crearea unui obicei poate face mai antrenanta efectuarea de exerciții fizice pe termen lung si nu pentru ca ar fi usoare, ci pentru ca ne ajuta si in procesul de luare a deciziilor. Adica, in loc sa fii nevoit sa te convingi sa faci exercitii fizice, poti ‘’doar sa faci asta” din obisnuinta.

Putem sa ne antrenam mintea pentru a crea obiceiuri sanatoase?

Studiile au aratat ca efectuarea in mod repetat a ceva nou timp de 20 de zile la rand va va ajuta sa va formati un obicei (adica, o faceti fara sa va ganditi sau sa aveti nevoie de motivatie). Motivatia poate fi automata (emotie) sau antrenata(credinte, intentii). Cu toate acestea, pentru a forma acest obicei, trebuie mai intai sa luati in considerare 3 parametri cheie. Cunoscute sub numele de Modelul COM de comportament, acesti parametri ajuta la identificarea a ceea ce trebuie schimbat pentru ca un obicei sa se formeze:
1) Capacitate/capabilitate: de exemplu, daca doriti sa incepeti sa alergati, este ceva ce puteti incepe imediat sa faceti sau mai întai trebuie sa incepeti cu un alt tip de exercițiu pentru a-l dezvolta(de exemplu cu mers rapid)?
2) Oportunitate: ai pantofii de alergat potriviti?
3) Motivatia: aceasta poate fi automata (emotie) sau antrenata(credinte, intentii). De exemplu, simti sau crezi ca acest nou obicei este benefic pentru tine?

Cat timp trebuie sa aloc obiceiului bun pentru a fi si durabil?

Nu exista un timp standard pentru asta, acesta variaza de la o persoana la alta si de la o imprejurare la alta. Cei care fac sport trebuie sa gaseasca ceva care sa functioneze pentru ei si care sa se potriveasca stilului lor de viata.

Ce putem invata din formarea obiceiurilor bune pentru a putea scapa de cele rele?

Adesea, prin crearea de noi obiceiuri pozitive, putem inlocui pe cele negative. De exemplu, atunci cand incepeti sa faceti sport in mod regulat, probabil ca veti descoperi ca trebuie sa va culcati mai devreme si sa mancati mai sannatos pentru a sustine acest nou obicei, inlocuind orice obiceiuri anterioare legate de somn, de dieta deficitara sau consumul de toxice (alcool, tutun, zahar in exces etc). Frecvent, obiceiurile daunatoare/proaste mascheaza absenta a ceva ce avem nevoie. De exemplu, folosim tot mai mult retelele sociale pentru a ne simti conectati cu ceilalti. Dar descarcarea de dopamina pe care o experimentam astfel nu e la fel ca si cum ai avea conversatii personale sau prin apeluri video. Asadar, folosind in mod exagerat telefoanele, incercam sa compensam aceasta lipsa de conexiune reala din viata noastra. Ia o pauza, stai si gandeste-te la relatiile si prieteniile reale, vezi de ce ai nevoie si de ce nu, astfel incat sa nu depinzi prea mult de retelele sociale.

Somnul deficitar si stresul afecteaza capacitatea de a ne mentine obiceiurile?

Atunci cand nu dormim bine, ne luptam sa facem alegeri bune si sa ne simtim motivati. Deci somnul deficitar si stresul afecteaza capacitatea de a ne mentine obiceiurile sanatoase. E foarte important sa te odihnesti si sa-ti aloci timp pentru recuperare.

Care sunt modalitatile de a ramane in cursa, atunci cand ne lovim de provocari diverse?

Un obicei bun te va putea declanșa indiferent de locul in care te afli. Vestea buna e ca lipsa catorva sesiuni de exercitii fizice, rar are impact major asupra obiceiului tau de a face miscare. Obiceiurile comportamentale sunt diferite de consumul de substante care creeaza dependenta prin faptul ca exista un risc scazut de recidiva.
Pentru a transforma sportul intr-un obicei, e recomandat sa iti alegi un indiciu sau o ancora care sa te declanseze. De exemplu, rutina in alegerea orei, locului sau asocierea cu starea fizica sau psihica de dupa. La fel de important e si atentia la hidratare, alimentatie si somn.

Referinte https://www.polar.com/blog/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

× Cum te pot ajuta?