Apa imbogatita cu hidrogen – elixir magic al sanatatii ?

Apa cu hidrogen este o apa filtrata imbogatita cu hidrogen gazos prin diverse metode (ex. electroliza).

Se crede ca hidrogenul aditional din apa filtrata are o actiune anti-inflamatoare si antioxidanta in targetarea bolilor cronice si in perioadele de recuperare/convalescenta. Care este stiinta din spatele acestei declaratii? Haideti sa vedem!

Majoritatea cercetarilor despre beneficiile apei imbogatite cu hidrogen au fost realizate in Japonia, unde medicina alternativa este mai populara iar rezultatele s-au dovedit a fi promitatoare. Iata cateva concluzii extrase din literatura de specialitate despre beneficiile apei imbogatite cu hidrogen asupra starii de sanatate.

 1.  Apa imbogatita cu hidrogen molecular protejeaza impotriva bolii Parkinson

Un studiu din 2012, publicat în Jurnalul de Cercetare Medicală a substantelor gazoase, a aratat ca apa imbogatita cu hidrogen a fost capabila sa protejeze creierul impotriva stresului oxidativ si sa previna afectarea cognitiva asociata cu boala Parkinson. Un alt studiu din 2009 a avut un rezultat similar, concluzionand ca apa filtrata cu H2 suplimentar  poate fi utila in viata de zi cu zi in prevenirea sau scaderea riscurilor de stres oxidativ și neurodegenerare.

Un alt studiu randomizat, controlat-placebo, a aratat ca un consum de 1 litru de apa cu hidrogen gazos in fiecare zi timp de 48 de saptamani a imbunatatit semnificativ scorul total de evaluare a bolii Parkinson la pacientii cu aceasta afectiune. Rezultatele sugereaza ca apa imbogatita cu hidrogen poate proteja foarte bine creierul impotriva tulburarilor neurodegenerative precum Parkinson.

      2.  Apa imbogatita cu hidrogen ajuta in ameliorarea artritei reumatoide

Un studiu din 2016, publicat în Jurnalul American de Cercetari, a constatat ca hidrogenul molecular – elementul de baza al apei imbogatite cu hidrogen, a fost capabil sa reduca leziunile oxidative si sa protejeze celulele impotriva inflamatiei. Aceasta inseamna ca, prin adaugarea de hidrogen in apa, este posibila abordarea cauzei principale a artritei reumatoide si ameliorarea simptomelor.

Un studiu anterior din 2014 a dovedit tocmai acest lucru, aratand ca hidrogenul molecular a fost capabil sa reduca simptomele artritei reumatoide la 24 de pacienti cu 20%. Acesta este un beneficiu pentru toti cei care au dureri si limitari fizice din cauza bolii.

     3.  Apa imbogatita cu hidrogen scade riscul de aparitie a sindromului metabolic

Sindromul metabolic este un precursor major al unei game largi de afectiuni cardiovasculare, incluzand obezitatea, rezistenta la insulina, diabetul zaharat, hipertensiunea si dislipidemia. Din fericire, apa cu hidrogen suplimentar poate fi o solutie viabila in mentinerea sindromului metabolic la limita.

Un studiu publicat in Jurnalul Clinic de Biochimie si Nutritie din 2010 a constatat ca 8 saptamani de consum de apa imbogatita cu hidrogen intre 1,5 si 2 litri/zi a scazut semnificativ valorile markerilor sindromului metabolic la 20 de subiecti la risc. Consumul de apa pe baza de hidrogen a stimulat activitatea superoxid-dismutazei, o enzima puternic antioxidanta, a redus nivelul acidului acidul thiobarbituric, precursor comun in sindromul metabolic si a imbunatatit raportul colesterolului pacientului.

      4.  Apa imbogatita cu hidrogen ajuta memoria si invatarea

Un studiu din 2009 publicat in Jurnalul de Neuropsihofarmacologie a constatat ca un consum regulat de apa imbogatita cu hidrogen reduce stresul oxidativ in creier si previne declinul indus de stres in invatare si memorie. Apa cu hidrogen molecular in concentratie crescuta protejeaza creierul de stres oxidativ si alte tulburari neurodegenerative si mentine mintea ascutita.

      5.   Apa imbogatita cu hidrogen atenueaza degenerarea musculara

Intr-un studiu care a examinat efectul consumului de apa imbogatita cu hidrogen pe soareci cu distrofie musculara Duchenne (afectiune musculara debilitanta), cercetatorii au descoperit ca aceasta apa a contribuit la prevenirea degenerarii musculare prin creșterea productiei de glutathionperoxidaza (enzima antioxidanta importanta) și prevenirea aparitiei excesului de masa corporala.

Un alt studiu a constatat ca sportivii care au baut apa imbogatita cu hidrogen inainte de a face exercitii fizice au putut reduce nivelurile de acid lactic din sange (substanta responsabila de febra musculara de dupa antrenament) si si-au imbunatatit rezistenta musculara la efort.

Deci merita sa bei apa imbogatita cu hidrogen? Apa produsa de un ionizator de apa este alcalina, ionizata si cu o concentratie crescuta de hidrogen molecular. Incearca apa imbogatita cu hidrogen si vezi ce se intampla cu corpul tau.

Sursa –internet, preluare si adaptare dupa L.Hess

 

2 thoughts on “Apa imbogatita cu hidrogen – elixir magic al sanatatii ?

 1. SIMA CAMELIA says:

  Buna ziua! In cazul in care apa aceasta este tinuta intr-un vas( PET sau sticla), cat timp isi pastreaza proprietatile? Cu multumiri, Camelia Sima

  • Ovidiu Bosancu says:

   Buna ziua!
   Apa imbogatita cu Hidrogen are 3 parametri importanti: Hidrogenul activ, pH-ul si ORP-ul(Potentialul de oxido-reducere).
   Hidrogenul este un gas si ca orice gas se evapora foarte usor de aceea pastrarea lui este foarte dificila.
   Ph-ul poate dura de la cateva zile pana la saptamani, daca este pastrat corespunzator.
   ORP-ul este foarte greu de pastrat(este foarte sensibil la miscare).
   In concluzie, apa imbogatita cu hidrogen este indicat a se consuma cat mai rapid cu putinta dupa ce a fost produsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

× Cum te pot ajuta?