Apa alcalina si aciditatea din stomac

Apa alcalina si aciditatea din stomac

Apa alcalina si aciditatea din stomac.

Apa alcalina si aciditatea din stomac Apa Una dintre întrebările puse de persoanele care sunt sceptice în legătură cu consumul de apă alcalină și cu utilitatea ionizatorului de apă este: “Ce se întâmplă cu apa alcalină odată ajunsă în stomac, acolo unde datorită acidului gastric mediul este puternic acid?”. Este o întrebare legitimă pusă atât de cei care au cunoștințe despre corpul uman cât și de medici. Am să răspund la această întrebare odată și pentru totdeauna pentru a șterge orice îndoială referitoare la avantajele consumului de apă alcalină.

Pentru a digera mâncarea și a omorî bacteriile și virusurile introduse odată cu aceasta, interiorul stomacului nostru este acid. În interiorul stomacului pH-ul se menține în jurul valorii de 4. Când consumăm alimente sau bem apă (în special apă alcalină), pH-ul din interiorul stomacului crește. În acest moment, mecanismele de tip feedback din stomac sesizează această schimbare și comandă celulelor din pereții stomacului să secrete acid gastric pentru a reduce valoarea pH-ului înapoi la 4, și astfel că stomacul redevine acid. Cu cât bem mai multă apă alcalină, cu atât stomacul va secreta mai mult acid și în aparență avem o bătălie pierdută.

          Totuși, dacă înțelegem mecanismul prin care pereții stomacului produc acidul gastric, grijile dispar. Un amic patologist mi-a oferit următoarea explicație: în corpul nostru nu există o pungă cu acid gastric. Dacă ar fi existat, ea ar fi produs o gaură în corpul nostru. Celulele din pereții stomacului trebuie să producă acid gastric doar în baza necesităților momentane. Ingredientele din celulele stomacului care ajută la producția de acid clorhidric (HCl) sunt dioxidul de carbon (CO2), apa (H2O) și clorura de sodiu (NaCl) sau clorura de potasiu (KCl).

             Reacția chimică o vedem în ecuațiile chimice de mai jos:

NaCl + H2O + CO2 = HCl + NaHCO3, sau KCl + H2O + CO2 = HCl + KHCO3

         După cum se observă, din procesul de fabricare a acidului clorhidric rezultă și două produse secundare și anume bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) și bicarbonatul de potasiu (KHCO3) care intră la rândul lor în circulația sanguină. Aceste bicarbonate sunt tampoanele alcaline care neutralizează excesul de acid din sânge, ele dizolvă și transformă deșeurile acide solide în formă lichidă. Prin neutralizarea deșeurilor acide solide se eliberează mai mult dioxid de carbon, care este transportat la plămâni. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, aceste tampoane alcaline se diminuează; și astfel apare fenomenul de acidoză.

            Acidoza este fenomenul natural ce apare pe măsură ce în corpul nostru se acumulează tot mai multe deșeuri acide. Observăm că există o relație directă între acumularea de deșeuri acide și procesul de îmbătrânire.

             Doar din punctul de vedere al valorii pH-ului în stomac se pare că apa alcalină nu ajunge niciodată în organism. Dar dacă privim corpul în ansamblu și ținem cont de echilibrul acid/alcalin, există un câștig net al alcalinității organismului când consumăm apă alcalină. Celulele corpului nostru sunt ușor alcaline. Pentru ca ele să producă acid, trebuie să producă de asemenea alcalin și viceversa; așa cum ionizatorul de apă în timpul procesului de ionizare nu poate produce apă alcalină fără să producă apă acidă, din moment ce apa de la robinet este apropiată de pH = 7 ( neutru).

Atunci când pH-ului stomacului devine mai mare de 4, stomacul știe ce să facă ca să îl scadă, si produce acid. Totuși, dacă pH-ul scade sub 4, indiferent de cauze, stomacul nu mai are ce să facă și are nevoie de ajutor din exterior. În acest caz, acidul clorhidric nu mai este produs de pereții stomacului, deci nu se mai adaugă tampoane alcaline circulației sanguine.

           Încă un exemplu în care un organ produce acid pentru a putea produce alcalinitate este pancreasul. După ce mâncarea este digerată în stomac, ajunge în intestinul subțire, iar în acest moment mâncarea este atât de acidă încât ar putea găuri peretele intestinului. Pancreasul, pentru a evita această problemă produce o secreție alcalină (sucul pancreatic). Acest suc pancreatic este bicarbonat de sodiu, care se combină cu mâncarea acidă ce ajunge în intestin din stomac. Conform ecuației chimice de mai sus, pentru a se produce bicarbonat (alcalin), pancreasul este nevoit să producă acid clorhidric, care este eliberat în circulația sanguină.

          Ați observat că după o masă copioasă, apare o stare de somnolență – nu în timpul mesei sau când mâncarea este digerată în stomac, ci atunci când mâncarea digerată iese din stomac în intestinul subțire. Atunci este timpul când acidul clorhidric intră în sânge. Acidul clorhidric este principalul element al antihistaminazei, astfel apare starea de somnolență.

Produsele alcaline sau acide generate de organism trebuie să aibă o proporție egală și opusă, deci nu există un câștig net. Echilibrul alcalin/acid general al organismului poate fi modificat prin aport exterior de alimente și apă.

            Astfel aportul suplimentar de alcalinitate din exteriorul organismului, prin consumul de apă alcalină, are ca rezultat o creștere a pH-ului general al corpului nostru.

Copyright 1997 de Sang Whang Enterprises, Inc.

3 thoughts on “Apa alcalina si aciditatea din stomac

  1. Popa says:

    M-am convins personal de avantajele apei alcaline. Doar intr-o luna au disparut 5 probleme de sanatate. Voi continua cu apa alcalina toata viata, acum am trecut la ph 9, se gasesc unii care se dau doctori priceputi si vin la Maruta sa spuna bazaconii dovada ca au lipsit de la cursuri cand s-a predat despre ce se produce in stomac, erau probabil la discoteca si fac reiting la apa chioara din magazine, beti domnule doctor din aia si sa fiti sanatos dar mai si studiati sa fiti la zi cu cercetarea. Pa!

  2. Nicolae says:

    De ce sa nu ingeram solutie de bicarbonat de sodiu pentru a alcaliniza continutul stomacului, urmand apoi tot circuitul prezentat.
    Chimia este aceeasi indiferent de originea alcalinitatii.

    • ovivama says:

      Buna ziua!Da, bicarbonatul de sodiu alcalinizeaza continutul stomacului dar stiti ce doza este eficienta si cat timp? O alcalinizare excesiva cu bicarbonat de sodiu poate fi periculoasa, poate duce la alcaloza. Apa alcalina produsa de un ionizator de calitate poate avea diferite nivele de pH alcalin si se consuma apa cu nivel de pH pana la 9.5 si nu exista nici un risc de supraalcalinizare.Tendinta reala, de zi cu zi este de acidifiere.In plus, apa alcalina are un gust placut, natural pe cand solutia de bicarbonat e dezagreabila. Si e vorba despre a consuma 2 litri de apa zilnic. Atentie la cantitatea de bicarbonat folosita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

× Cum te pot ajuta?