Bunicii si strabunicii nostri au dus o viata activa: era normal in acele vremuri sa mearga pe jos pana la 20 km in fiecare zi. Acum lucrurile sunt destul de diferite, distanta medie parcursa pe jos zilnic este de aproximativ 1500 metri. Aceasta dramatica lipsa de miscare duce la pierderea masei musculare si implicit la dureri de spate, la probleme ale discurilor intervertebrale, la predispozitii pentru alergii diverse, diabet zaharat, dureri de cap, stres si multe alte neplaceri.
Fabrica de celule musculare
Substantele pe care le consumam (alimente, lichide, oxigen) sunt convertite de fabrica din corpul nostru, intr-un mod ingenios, in energie, anticorpi si hormoni, printre multe alte lucruri. Aceste procese (adica metabolism), au loc in principal la nivelul muschilor si sustin viata noastra de zi cu zi.
Medicamente endogene
Lipsa de miscare face ca celulele musculare sa devina foarte lenese si incetineste conversia proteinelor, carbohidratilor si grasimilor din sange in energie, medicamente endogene si hormoni. In schimb, grasimile sunt depozitate in organism. Un rezultat vizibil: luam in greutate si devenim supraponderali si obezi. In acelasi timp,consumam peste cantitatea medie de alimente din cauza obiceiurilor alimentare. Acest lucru accelereaza procesul de ingrasare. Proteinele si carbohidratii disponibili, care ratacesc prin corpurile noastre sunt transformati de insulina in substante periculoase care contribuie, printre alte lucruri, la aparitia arteriosclerozei (adica rigidizarea arterelor), una din cauzele majore ale atacurilor de cord.
Prevenirea atacurilor de cord prin exercitii fizice
Sistemul nostru muscular este cel mai mare organ metabolic din corp. Dar aceasta functie este indeplinita in mod corespunzător doar daca sistemul muscular este pus la treaba. In special, miscarile moderate si blande sunt utile in formarea enzimelor care actioneaza asupra grasimilor, metabolizandu-le si transformandu-le in energie.
Reducerea grasimii prin centrele metabolice
Este o minune ca organismul este atat de adaptabil. In timp ce aportul nutritional excesiv determina aparitia „depozitelor“ de grasimi, o crestere mica a activitatii fizice zilnice se concretizeaza printr-o crestere imediata a metabolismului. Mai mult decat atat, corpul „invata” din noua situatie si ia masuri de precautie.
Motorul celulei: Mitocondria
Mitocondria – centrala electrica a celulei, este producatorul de energie din corpul uman. La nivelul mitocondriei, zaharul (glucoza) este convertit in adenozintrifosfat (ATP), care mai apoi este utilizat pentru producerea de proteine. Proteina este un constituent al enzimelor care accelereaza procesele chimice din organism. Enzimele, de exemplu, sunt responsabile pentru clivajul celulelor adipoase.
Mitocondria, cea mai mica centrala a corpului nostru, nu numai ca devine mai mare ca dimensiune si mai eficienta dupa antrenamentele fizice, dar se si multiplica de pana la 1.5 ori. Astfel, nutrientii consumati pot fi metabolizati mult mai rapid si mai eficient, deoarece motorul (cuptorul) a devenit mult mai performant.
Deci, sa trecem la treaba daca vrem sa ne mentinem in forma toata viata! Miscare, energie si multa bucurie!
Cand? Luni, Miercuri, Vineri : 6 PM – 7 PM
Unde? Strada Dambovitei, nr. 23, Sala de Dans Royal DanceSport Studio, Vlaicu, Arad.
Locuri limitate ! Pentru programari contacteaza-ne la telefon 0742 216 321.