In acest articol vom vorbi de cateva ceaiuri alcaline. Stim cu totii cat de importanta este hidratarea pentru organismul nostru. Ideal este consumul de apa alcalina si ionizata, dar pe langa apa, iti recomand sa mai consumi urmatoarele bauturi: ceaiuri de plante si sucuri verzi, proaspete. Mai jos ai 7 exemple de ceaiuri alcaline.
- MATE (ceai din yerba mate) Este un ceai minunat, originar din America de Sud, care poate fi folosit in detoxifiere si curatare. Stimuleaza metabolismul si are efect energizant, fiind lipsit de efectele neplacute ale bauturilor gen cafea sau ceai verde. Fiecare infuzie de ceai mate contine:
vitamine: A, C, E, B1, B2, B3 (niacina), B5, B complex.
minerale: calciu, magneziu, fier, mangan, seleniu, potasiu, fosfor, zinc.
alte componente: caroten, acizi grasi, clorofila, polifenoli, flavone, inozitol, antioxidanti, tanini, acid pantotenic, 15 aminoacizi.
- ROOIBOS Foarte bogat in antioxidanti, acest ceai este o bautura extraordinara atunci cand vrei sa renunti la cafea. Gustul usor amarui inlocuieste aroma cafelei sau a ceaiului negru. Ceaiul de rooibos contine nutrienti precum calciu, mangan, zinc si magneziu – toate minerale puternic alcaline.
- MENTA Un ceai foarte alcalin, gustos si bun pentru digestie. Este racoritor, natural si fara cofeina, recomandat pentru probleme digestive, flatulenta, respiratie urat mirositoare, greata si arsuri gastrice.
- GHIMBIR Unul din preferatele noastre, si cald, si rece. Ceaiul din radacina de ghimbir este bun pentru digestie si elimina senzatia de greata, ideal pentru circulatie, raceli, stari gripale, stres si dureri de cap.
- ROZMARIN Originar din zona Marii Mediterane, rozmarinul este un alt campion al antioxidantilor. Ceaiul de rozmarin este un sanatos inlocuitor al cafelei, bun stimulent pentru memorie si digestie. Contine beta-caroten, vitamina A, B1, B2, B3, B6, B12, biotina, acid pantotenic, vitamina C, D, E, K.
- LAVANDA Ceaiul de lavanda miroase cel mai frumos. Lavanda are proprietati sedative, de relaxare, de reducere a anxietatii si stresului. Ceaiul are un gust placut, usor dulceag, ideal de consumat spre seara, pentru ca favorizeaza aparitia somnului si relaxarea dupa o zi plina.
- MACESE Macesul sau trandafirul salbatic are niste fructe bogate in vitamine, in special vitamina C (plus A, B1, B2, P, K, acid nicotinic), din care se prepara un ceai foarte gustos. Acesta are efect diuretic, mentine buna functionare a vaselor capilare, este vitaminizant si intareste organismul.
Ca sa fiu sincera, in afara de ceaiurile verde, alb si negru (toate contin cafeina – atentie la cantitati!), nu poti gresi in alegerea altor tipuri de ceaiuri! Alte tipuri de ceaiuri – musetel, coada soricelului, echinacee, chimion etc.
Ceaiurile de plante sunt un mod excelent de a consuma mai multe lichide cu arome naturale! Sigur ca poti sa adaugi lamaie, menta sau orice alt condiment de genul scortisoarei pentru o aroma extra-alcalina!
Am citit ca și mierea este alcalină.Atunci de ce în ceai,scade alcalinitatea cu 0,5 -1 ?!
Ceaiurile alcaline se pot îndulci cu miere?? Le scade efectul alcalin??
Buna ziua! Ceaiurile alcaline se pot indulci cu miere. Valoarea ph-ului va fi in usoara scadere, cu 0.5-1 unitate dar va ramane usor alcalin. Daca se foloseste apa alcalina pentru prepararea ceaiului nu va fi nicio problema. In orice caz, veti beneficia de proprietatile benefice ale unei mieri de calitate.